Mitä kaikkea ottaa huomioon kun sukunimi muuttuu?

Jos nimi muuttuu naimisiin menon myötä, se tuo mukanaan tiettyjä toimenpiteitä mitkä pitää ottaa huomioon virallisten papereiden yms. suhteen. Tässä tiivistys kaikesta mitä pitää muistaa.

Esteiden tutkinta

Tämä on ensimmäinen ja tärkein vaihe sukunimen muuttamisessa. Uusi sukunimi ilmoitetaan avioliiton esteiden tutkinnan yhteydessä samaan lomakkeeseen. Esteiden tutkinnassa menee vähintään 7 arkipäivää, joten se kannattaa tehdä varmasti hyvissä ajoin (ei kuitenkaan aikaisemmin kuin 4kk etukäteen, koska sen verran todistus on voimassa).

Esteiden tutkinnan kautta tieto sukunimestä menee väestörekisteriin automaattisesti. Se pitäisi mennä parissa päivässä mutta joskus voi kestää pidempäänkin avioliiton solmimisen jälkeen. Täältä näkee koska nimi on rekisteröitynyt.

Häämatka

Vasta kun uusi nimi on rekisteröitynyt väestörekisteriin, vanhat kortit menevät vanhaksi ja voit hakea uudet passin ja ajokortin. Eli jos häämatka on heti perään niin voit mennä vanhalla nimellä. Kaikista tärkeintä on että lipuissa on sama nimi kun passissa. Tämä on hyvä tarkistaa matkan järjestäjältä etukäteen varmuuden vuoksi. Nimenvaihto lentolippuihin voi maksaa muutamista kymmenistä euroista yli tuhanteen eruoon, joten kannattaa olla yhteydessä etukäteen lentoyhtiöön asiasta.

Passi

Passin voi hakea netistä mutta sun pitää mennä paikan päälle antamaan uusi allekirjoitus.

Tässä on passin hakemisen vaiheet:

  1. Varaa aika valokuvaamoon jos sinulla ei ole max 6kk aikana otettua passikuvaa. Nykyään melkein kaikista valokuvaamoista saat sähköisen kuvan eli saat mukaasi myös kuvatunnuksen (koodisarja kirjaimia ja numeroita)
  2. He passi netistä ja syötä sinne valokuvaamosta saamasi koodi siellä niin säästät aikaa ja muutaman euronkin
  3. Varaa aika poliisille tai mene jonottamaan vuoronumerolla ja anna uusi allekirjoitus (vinkki: nettihakemuksen tehneet voivat ottaa vuoronumeron hakemuksen täydennys-napista missä on yleensä vähemmän jonoa)
  4. Passi tulee 5-8 päivässä R-kioskille tai K-Marketiin. Huom! Uutta passia ei voi hakea ajokortilla vaan passilla tai henkilökortilla, joka on vanhentunut enintään vuosi sitten. Voit myös valtuuttaa myös jonkun toisen noutamaan passin puolestasi. Silloin hänellä täytyy olla mukana valtakirja, lähetystunnus ja voimassa oleva passi tai henkilökortti

Näistä vaiheen 1 ja 3 voit tehdä vaikka jo ennen häitä eli ottaa uuden passikuvan ja varata ajan poliisille. Muistathan ottaa huomioon että nimen päivittyminen väestörekisteriin voi kestää muutamista päivistä viikkoihin riippuen jonosta ja passihakemuksen voi tehdä vasta, kun nimi on päivittynyt sinne.

Ajokortti

Ajokortti pitää uusia 3 kuukauden sisällä uuden nimen rekisteröitymisestä väestörekisteriin. Yleensä on helpointa uusia passi ensin ja ajokortti sitten, koska tällöin kuvasi ja allekirjoituksesi löytyvät suoraan rekisteristä. Voit tilata uuden ajokortin netistä tai ajanvarauksella Ajovarman toimipisteistä.

Huomioi, että et tilaa uutta ajokorttia, vaan nimen vaihtuessa tilataan ajokortin kaksoiskappale uudella nimellä.


Mitä muuta pitää uusia?

Pankkikortit voit uusia pankkisi asiakaspalvelusta, kun uusi nimesi on rekisteröitynyt väestörekisteriin. Kannattaa odottaa, että olet saanut jo passin tai henkilökortin uudella, koska sinun tulee todistaa henkilöllisyytesi hakiessasi uusia pankkikortteja.

Matkakortti pitää uusia uudelle nimelle.

Kirjastokortti on hyvä uusia uudelle nimelle heti, koska tämä muuten jää 😀

Nettitilaukset ja lehdet on hyvä uusia uudelle nimelle (ja sähköpostiosoitteelle)

Postilaatikkoon tai kotioveen nimen vaihto on joko sinun tai taloyhtiön vastuulla

Muista myös vaihtaa sähköposti joka paikkaan ja sekös on rumba! Aika paljon tässä on uusimista ja voi mennä yli vuosikin, että kaikki kortit, sovellukset ja sähköpostit on vaihdettu ajan tasalle eikä postiakaan tule enää. Uusi kela-kortti tulee sentään automaattisesti postissa 😃👌🏻

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Hey you, jätä joku kommentti! :)x