Pienten häiden järjestäminen korona-aikana

Jos olet kuten suurin osa hääpareista kenen kanssa ollaan juteltu viimeisen vuoden aikana, haluaisit pitää häät rennosti ilman pelkoa koronasta ja niin että se ei olisi se vallitseva teema hääpäivässä.

Vaikka valoa on tunnelin päässä jo, ilmassa on kuitenkin jatkuvasti epäselvyyttä rajoituksissa jotka voivat muuttua koska tahansa. Varsinkin jos osa vieraista on tulossa ulkomailta, on tosi haastava pysyä mukana matkustusrajoitusten viidakossa. Mietit ehkä voiko häitä pitää edes suunniteltuna aikana ja jos voi, pääsevätkö edes se pieni porukka joka on kutsuttu. Vai mennäkö naimisiin kuitenkin ilman juhlia vain kahdestaan ja jäädä odottamaan parempia aikoja itse juhlille?

Tämä kaikki voi ahdistaa, luo epävarmuutta ja turhautumista sekä pahimmillaan viedä iloa pois häiden suunnittelusta. Matkalla on pettymyksiä ja suruakin kun pitää luopua alkuperäisestä suunnitelmasta ja kaikki vieraat eivät ehkä pääse tulemaan rajoitusten takia. Hääpäivän pitäisi olla ilon juhla ja sen suunnittelun pitäisi olla hauskaa, ei stressaavaa.

Onneksi on käytännön asioita mitä voi tehdä helpottaakseen prosessia. Ja onneksi pidätte pienimuotoiset häät, koska se on niin monella tavalla helpompaa kuin isojen häiden kanssa!

Olemme keränneet tähän parhaat vinkkimme pienimuotoisten häiden suunnitteluun pandemian aikana.

3 vaihtoehtoa

Käytännössä pienten häiden järjestämiseen pandemian aikana on kolme vaihtoehtoa:

  1. Järjestätte häät ja ne ketkä pääsevät, tulevat
  2. Naimisiin nyt, juhlat myöhemmin
  3. Siirrätte hääpäivän kokonaan

1. Järjestätte häät ja ne ketkä pääsevät, tulevat

Pienissä häissä jokainen vieras on erityisen tärkeä ja mietitty osa päivää. Siksi jokainen joka joutuisi perumaan tulemisen häihin kirpaisee tavallista enemmän.

Pandemiankin keskellä on kuitenkin asioita joita voit tehdä sen eteen, että mahdollisimman moni kutsuttu pääsee mukaan. Samalla on myös asioita, jotka on vain hyväksyttävä ja mihin ei voi vaikuttaa. Näiden kahden yhdistelmä se on salaisuus kohti vapautta ja stressittömyyttä.

Jotta voit saada rauhan prosessiin, on päästettävä irti kontrollista.

Voit käydä läpi lista mitä voi tehdä ja kun ne on tehty, on hyväksyttävä se, että muihin tekijöihin ei voi vaikuttaa. Asioita joihin voit vaikuttaa:

  • Tarkista matkustusrajoitukset säännöllisesti niistä maista, joista on tulossa vieraita
  • Varaa maskeja ja käsidesiä juhliin halukkaille
  • Rohkaise ihmisiä käymään omakustanteisessa testissä, jos he haluavat saada lisävarmistuksen
  • Käy rehellinen ja avoin keskustelu vieraiden kanssa siitä, mikä heidän olonsa on tulla juhlimaan ja haluavatko he pitää turvavälejä vai ei

Siinäpä se. Loppu on ihmisten oman harkinnan varassa. Jotta voit itse päästä eroon ahdistuksesta ja epävarmuudesta kohti helpotusta ja rauhaa, on viisautta luopua omasta kontrollista lopputulokseen täysin. Vaikka me ihmiset tykkäämme kun asiat menevät suunnitelman mukaan ja että tiedämme mitä tulee tapahtumaan, näissä poikkeusoloissa voimme joutua odottamaan tietoa viime hetkiin asti. Kun koronan aikana järjestää häitä, niin kaikki palaset voivat muuttua yön aikana ja siihen pitää mukautua nopeastikin.

Meidän Takapihalla-tiimin hääkuvaaja Viivi on elänyt koronahäiden prosessin ja tunnekirjon läpi, kun hän ja Kieran menivät naimisiin lokakuussa 2020. He päätyivät järjestämään häät alkuperäisenä päivänä ja hyväksymään sen, että kaikki eivät tule pääsemään juhliin, vaikka heillä oli suunnitelmissa pienet häät jo alun perin.

Me kutsuttiin alunperin n. 50 vierasta joista puolet oli tulossa ulkomailta. Loppuen lopuksi 10 vierasta ulkomailta pääsi meidän häihin, ja piti vaan hyväksyä että näihin aikoihin kaikki tekee omat päätökset missä heidän rajat menee ja mikä on heidän mielestä turvallista. Ja tietenkin ymmärrettiin että jotkut jäi tulematta, mutta olisi se voinut harmittaa jos oltaisi annettu sen vaikuttaa omaan fiilikseen.

Me löydettiin loppuen lopuksi keinoja myös saada mukaan meidän juhliin streamauksen kautta myös he ketkä eivät päässeet paikalle ja kuultiin jälkeenpäin, että monet meidän ystävistä olivat kodeissaan pukeutuneet hienosti, juonut skumppaa, pitänyt zoom-puheluita toisten vieraiden kanssa ja samalla katsonut meidän häiden striimiä. Eli hekin pääsi mukaan juhlahenkeen vaikka eivät päässeetkään paikan päälle.

Millainen kokemus häiden järjestäminen pandemian aikana oli nyt jälkikäteen katsottuna? Viivi jatkaa:

Loppuen lopuksi erittäin hyvä kokemus. Koronan aikana tuli vielä konkreettisemmaksi se syy miksi oltiin järjestämässä juhlia: me haluttiin naimisiin ja juhlia sitä meidän läheisten kanssa. Ensiksi stressi iski ja yritti vallata mieltä, mutta loppuen lopuksi avoimella kommunikoinnilla päätettiin vaan mitkä oli meidän rajat millon oltaisi tehty päätös siirtää hääpäivä, ja muuten vaan hengitettiin syvään ja pidettiin toivosta kiinni että häät voidaan järjestää. Mä oon edelleen ihmeissään siitä että näinä aikoina saatiin järjestettyä juuri sellaiset häät josta oltiin unelmoitu. Ja kun katson meidän hääkuvia niin kaikki ne päivän tunteet tulee takaisin. Pitää olla valmis tehdä muutoksia ja olla flexible, mutta samalla pitää toivosta kiinni.

2. Naimisiin nyt, juhlat myöhemmin

Jos ette halua karsia vieraslistaa yhtään enempää ja on ok siirtää juhlat, mutta haluatte aloittaa yhteisen matkan avioparina jo nyt, voitte mennä naimisiin nyt ja siirtää juhlat helpommalle ajalle.

Vihkiminen voi tapahtua kirkollisesti papin vihkimänä tai siviilivihkimisen kautta. Molemmissa tapauksissa paikalla on oltava teidän lisäksenne vähintään kaksi todistajaa (hääkuvaaja voi olla toinen).

Tämä vaihtoehto on erinomainen, koska kaiken pointtina on kuitenkin tiedän avioliittonne, eikä häät. Joten miksi ei aloittaisi yhteistä seikkailua avioparina jo nyt ja siirtäisi kokonaan juhlien miettimisen toiseen ajankohtaan?

Yksi loistava puoli tässä on se, että saatte lisäaikaa suunnitella hääpäivää ja ei tarvitse miettiä, miten muuttuvat rajoitukset vaikuttavat juhliin ja sairastuuko joku vieraista viime hetkellä flunssaan ja joutuu jäämään karanteeniin tms. Lisäksi saatte kaksi juhlapäivää, jolloin juhlitaan teitä ja rakkauttanne!

3. Siirrätte hääpäivän kokonaan

Häiden lykkääminen ei ole yleensä ideaalitilanne kenellekään. Olette haaveilleet rennoista, teidän tyylisistä minihäistä ja suunnitellut kaikkea sitä varten, kun koko homma laitetaan uusiksi ja se siirtyy hamaan tulevaisuuteen. Voi tulla pettymyksen, ahdistuksen ja surun tunteita, kun ilo ja odotus viedään pois. Haluamme kuitenkin muistuttaa, miksi häiden siirtäminen ei ole maailmanloppu.

Lisää aikaa
Saatte totaalisen aikalisän miettiä ja suunnitella häitä ja jos naimisiin menollakaan ei ole kiire, voitte rauhassa jäädä odottamaan helpompia aikoja pitää häät.

Mahdollisuus miettiä vuodenaika ja tunnelma uudestaan
Jokainen vuodenaika on kaunis ja upea eri tavoin. Voitte miettiä olisiko sittenkin hauskaa vaihtaa kesähäät tunnelmallisiksi syyshäiksi tai mennä vaikka joskus marraskuussa naimisiin, kun mitään muuta kivaa ei tapahdu ja luonto on karuimmillaan? Voitte miettiä vähän outside the box kun kaikki vaihtoehdot ovat taas pöydällä.

Pandemian jälkeinen ilo
Kun korona on ohi ja juhlia voi järjestää kuten ennen, miettikää mikä valtava ilo ja riemu niissä ekoissa juhlissa on! Saatte erityisen juhlan, kun juhlia ei oteta itsestään selvänä ja ne ovat taas jotain uutta ja ihmeellistä.

Mikä on tärkeintä?

Päättäminen on vaikeaa, mutta vielä vaikeampaa on jäädä pohtimaan loputtomasti jotain näistä vaihtoehdoista ja jäädä epämääräisyyden keskelle. Vaikeiden päätösten keskellä me halutaan rohkaista ja muistuttaa keskittymään siihen, mikä tässä koko hommassa on tärkeintä ja miksi olette ylipäätään menossa naimisiin: rakkaus, avioliitto ja loppuelämä yhdessä.

Muistakaa siis rakkaus toisiinne ja se, että se ei katoa tai muutu vaikka häiden suunnitelmat muuttuisivat. Muistakaa se syy, miksi olette halunneet mennä naimisiin ja pitäkää siitä kiinni kaiken hulluuden keskellä. Puhukaa avoimesti odotuksista hääpäivästä ja miettikää mistä olette valmiita päästää irti ja mistä ette, sillä sillon on paljon helpompi tehdä päätöksiä esim. päivän siirrosta, vieraiden vähentämisestä jne.

Sitten voitte valita jonkun näistä kolmesta tai laskea entten tentten, ja huokaista helpotuksesta kun päätös on tehty.

PS. Olisi kiva kuulla mitä ajatuksia tämä herätti? Lähetä meille yksityisviesti Instagramissa tai kommentoi tämän päivän postausta niin jatketaan keskustelua!

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Hey you, jätä joku kommentti! :)x